Catatan: Lebaran Kuda?

Pasti udah banyak yang tahu dong kalau beberapa hari terakhir ini Lebaran Kuda jadi trending topic di kalangan pengguna sosial media di Indonesia. Kok bisa? Jadi Rabu lalu (2 Nov), Pak SBY mengadakan konfrensi pers Puri Cikeas mengenai rencana demonstrasi tgl 4 November dan dugaan penistaan agama oleh Gubernur DKI Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama. Dalam konpres tersebut Pak SBY menghimbau agar Ahok diproses hukum sehingga jangan sampai ada tudingan Ahok kebal hukum. Lebih lanjut, jika pemerintah dan penegak hukum mengabaikan the-so-call aspirasi massa maka demonstrasi akan terus ada. “Sampai lebaran kuda bakal ada unjuk rasa. Ini pengalaman saya,” begitu kata Pak Beye. Tapi, apa sih “lebaran kuda” itu?

Jadi menurut salah satu pengguna twitter Abi Hasantoso dengan @thereal_abi, ia menjelaskan bahwa  ungkapan Betawi untuk sesuatu yang tak akan bisa diwujudkan. Jadi SBY benar. Demonstrasi tak akan berhasil kalau niatnya buruk.

Tapi menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia, definisi kata ‘lebaran’ adalah “hari raya umat Islam yang jatuh pada tgl 1 Syawal setelah selesai menjalankan ibadah puasa selama sebulan; Idulfitri“. Lebih lanjut, KBBI online menunjukkan adanya dua lebaran “Lebaran Haji dan Lebaran Besar” namun tidak ada “Lebaran Kuda”.

Jadi apakah bisa SBY dianggap menistakan agama dengan menggunakan istilah “Lebaran Kuda” atau kebal hukum? (http://kbbi.web.id/Lebaran)

Ride the bus

Catatan: Tanpa Judul

Enggak usah heran kenapa Pilkada Jakarta mainnya kotor banget. Pendapatan daerah Pemprov DKI Jakarta tahun 2015 aja mencapai 44.20 Triliyun Rupiah. Provinsi mana coba yang bisa mendapatkan pendapatan sebesar itu? Jelaslah jadi rebutan. Buat saya, when it comes to politics, it is rarely about serving the society but about how they can get a slice of the political pie. Pilkada Jakarta menjadi topik yang sangat menarik karena ibu kota negara Republik Indonesia, sebuah negara dengan mayoritas penduduk beragama Muslim, dipimpin oleh tokoh dari kelompok minoritas, Tionghoa dan Kristen.

Sebagaimana kita tahu bahwa Javasentrisme yang dimiliki oleh masyarakat dan/ atau politisi Indonesia itu masih tinggi banget. Pasti banyak yang masih ingat bahwa jaman Soeharto dulu, selain Indonesia dikuasai dan dipimpin oleh militer, Indonesia juga dikontrol oleh orang-orang dari Jawa Tengah selama 32 tahun lamanya. Bahkan menurut beberapa studi, peristiwa Malari pada tahun 1974 diduga dimotori oleh beberapa jendral dari Jawa Timur yang cemburu dengan jendral berasal dari Jawa Tengah karena selalu mendapatkan kepercayaan dari Soeharto.

Setelah turunnya Soeharto, militer mulai kehilangan kontrol atas negara Indonesia. Indonesia mulai dipimpin oleh masyarakat sipil termasuk Habibie, Gus Dur dan Megawati. Namun hal tersebut enggak berlangsung lama, tokoh militer kembali memimpin Indonesia dan kali ini berasal dari Jawa Timur. Bukan hanya itu saja, tokoh tersebut bisa dibilang outsider, enggak berbau Cendana apalagi Soekarno dan sosok tersebut adalah Susilo Bambang Yudhoyono. SBY berhasil mengambil hati masyarakat Indonesia selama dua kali pemilu dan mempimpin Indonesia selama 10 tahun lamanya. Sayangnya perjalanan karir politik enggak mulus sama sekali di mana Parta Demokrat yang ia dirikan mengalami kejatuhan secara perlahan-lahan termasuk dengan kekalahan Fauzi Bowo dari Partai Demokrat di Pilkada Jakarta 2012 dan kekalahan Partai Demokrat di pemilu 2014 lalu. Namun sayangnya setelah 10 tahun berkuasa, SBY sepertinya kurang menikmati rasanya menjadi rakyat biasa apalagi kali ini yang berkuasa adalah lawan politiknya.

Nah di Pilkada DKI Jakarta kali ini, saya kaget waktu membaca berita bahwa Partai Demokrat mengeluarkan pernyataan bahwa Partai Demokrat ingin agar DKI Jakarta dipimpin oleh sosok yang lebih baik dari Ahok. Kagetnya kenapa? Berita tersebut terdengar seolah SBY membenci Ahok. Tapi apa dosa Ahok pada Partai Demokrat dan SBY? Saya bisa paham sih kalau Prabowo dan Gerindra dendam dan marah pada Ahok karena Prabowo merasa ‘habis manis sepah dibuang’. Nah, kalau Ahok sama SBY? Kok kayaknya benci sampai ke ubun-ubun. Ada apa ya kira-kira?

Bisa jadi, SBY adalah satu politisi yang belum bisa menerima bahwa Indonesia dipimpin oleh orang di luar militer, di luar ‘Jawa’ dan di luar ‘Islam’. Mungkin beberapa politisi masih bisa menerima bahwa Indonesia dipimpin oleh masyarakat sipil selama dia Jawa dan Islam. Tapi kalau Tionghoa dan Kristen, banyak orang yang masih kalang kabut dan hal ini menunjukkan bahwa banyak orang Indonesia yang sebenarnya mentalnya masih terjajah. Sebagaimana dituliskan dalam buku “Liem Sioe Liong’s Salim Group”, sentimen anti-China di mana sentimen anti-Cina muncul dan berkembang di kalangan pribumi terjadi sejak masa penjajahan Belanda. Saat itu, Belanda merasa terancam dengan kehadiran dan pertumbuhan jumlah imigran dari China ke Hindia Belanda. Sayangnya, meskipun Indonesia merdeka, hal tersebut masih terus tertanam di kalangan masyarakat Indonesia hingga hari ini.

Oleh karena itu, kalau tokoh dari kelompok minoritas bisa memimpin ibu kota negara Republik Indonesia, hal ini tidak menutup kemungkinan bahwa suatu hari Indonesia akan dipimpin oleh tokoh dengan latar belakang yang sama (kelompok minoritas) karena masyarakat mulai menilai pemimpin dari kualitasnya dan bukan bungkusnya saja. Tentu saja, orang-orang yang masih menganut Java sentrisme tentu enggak suka dengan hal ini. Hence, they will do anything necessary untuk menjegal orang-orang yang bukan Jawa dan bukan Muslim untuk memimpin Indonesia dan dicintai oleh masyarakatnya. Tapi… namanya juga politik. Isu beginian akan terus dimanfaatkan oleh para politisi yang menginginkan kekuasaan. Apalagi kalau masyarakatnya kurang berpendidikan dan enggak kritis. Laku deh isu beginian. Ya kan?

Masih ingat kasus Antasari Azhar kan? Kalau  Antasari, yang diduga punya bukti kuat kecurangan Pilpres 2009 saja bisa berakhir di penjara dengan vonis 18 tahun penjara (lebih ringan dari tuntutan JPU yang menginginkan hukuman mati), maka cara yang serupa pun dapat dilakukan terhadap Ahok dengan skenario yang berbeda. Ya toh?

FYI, Antasari yang divonis 18 tahun penjara pada tahun 2010 lalu akan akan bebas bersyarat pada tanggal 10 November nanti.

Ride the bus

Indonesia: First Lady vs Myself Part II

Warning: Please read about before you read the rest of the blog and leave comment. Thank you!

 

And... I was blocked by the Indonesia's First Lady [2014: E O]

And… I was blocked by the Indonesia’s First Lady [2014: E O]

Ayo… I just want to post a very short blog and interesting one about Indonesia’s First Lady Ani Yudhoyono. Many of you might have noticed that the Indonesia’s First Lady is a drama queen and could not handle any “negative” comment or criticism from her followers in Instagram.

Her actions in Instagram have made headline in media for number of occasions simply because she could not deal with any “negative” comment or criticism. Once I experienced it by myself when I made comment about her burberry scarf and she was overly defensive about herself.

Oh well even though she is the Indonesia’s First Lady, it doesn’t mean that she is correct, always right and never made any mistake at all. So here I was today, sent a simple comment about the picture that she posted yesterday. In that photo, the caption said “Byeee as well…” so I replied “Mana ada Byeeee as well Bu @Aniyudhoyono”. My English might not be  as good as I expected but come on… it’s Indonesia’s First Lady or her staff…. They should know better.

“Byeee as well” Ibu Ani (team) said [2014:E O]

Anyway, just within 2 minutes, I checked her instagram again and guess what? I was BLOCKED by her! What does that mean? It means that Ibu Ani has recognised all my “negative” comments and got irritated with them all. So in order to avoid the chronicle stressed, she or her team decided to block me.

I would consider her action as an achievement for me. It seems to me that she is ANI-CRITICISM! Well… well… well!  It’s not surprising for me as well as for many Indonesian citizens to see her silly action.  I guess she shouldn’t be in social media at all!

Ride the bus

Indonesia: Indonesia’s First Lady vs Myself

1

1

2

2

I love fashion and I am allergic to counterfeit. Fashion is a piece of art that is why it is very important for designer to register their trademark, therefore it would not be copied. But apparently the Indonesia’s First Lady Ani Yudhoyono loves to wear FAKE Burberry. She said that she purchased her scarf in factory outlet and the real stuff is not sold in the factory outlet but authorised shop in Senayan City or Plaza Indonesia. It is way better that she is wearing batik than fake burberry scarf.  Am I right?

I think Ibu Ani needs to learn about fashion from her daughter in-law Annisa Pohan, who is a former model. What do you think?

Ride the bus

Indonesia: A Letter To Pak Beye

People attend a candlelight vigil at Proclamation Monument in central Jakarta on Tuesday night (August 28th) to pray and show support for Shia Muslims in Sampang, Madura after local Sunni Muslims attacked the community, killing two men and burning dozens of homes. Hundreds attended the Malam Seribu Lilin (Night of a Thousand Candles). [2012: Oktofani]

People attend a candlelight vigil at Proclamation Monument in central Jakarta on Tuesday night (August 28th) to pray and show support for Shia Muslims in Sampang, Madura after local Sunni Muslims attacked the community, killing two men and burning dozens of homes. Hundreds attended the Malam Seribu Lilin (Night of a Thousand Candles). [2012: Oktofani]

Dear Pak Beye,

I am a citizen. I am a journalist. As a journalist, I like to observe, I like to listen to my source when they tell me a story. I do not interrupt them. I let them  take all the time that they need. It is because I realize that people like to be listened to.

Since I started my career in journalism, I often covered stories on human rights and legal issues. As a result, I am very aware of human rights issues now. There is a saying in journalism “Bad news is good news“. And working as a journalist in Indonesia, I would find ‘good news‘ very easily. It is because everyday I see and hear s about so many  cases of human rights violations in this beloved country.

It is very saddening to see that the number of violent attacks on religious minorities keeps increasing each year. Setara Institute found that  there were 216 cases of violent attacks on religious minorities in 2010, 244 cases in 2011 and 264 cases in 2012.

The victims of the attacks mentioned in the report belonged to religious communities including Catholic and Protestant Christians, and Islamic groups Shia, Sunni and Ahmadiyah.

Some people say that journalistic duties are to JUST write down the fact and present it to the public, we must not be involved. That is so true. But sometimes, I questioned myself how can I help the victims? I don’t want to be a hero. But I am a human with heart and feeling.

Ten Shiites from Sampang, Madura, East Java, are heading to Jakarta on bicycles to meet President Susilo Bambang Yudhoyono and directly convey their complaints over being expelled from their own village in August 2012.

Ten Shiites from Sampang, Madura, East Java, are heading to Jakarta on bicycles to meet President Susilo Bambang Yudhoyono and directly convey their complaints over being expelled from their own village in August 2012.

Norma Manalu, an activist from Aceh, speaks at a June 4th gathering about women’s rights in Aceh, at Hotel Acacia in Jakarta. Activists say they are not against Sharia Law but question the way it is being implemented.

Norma Manalu, an activist from Aceh, speaks at a June 4th gathering about women’s rights in Aceh, at Hotel Acacia in Jakarta. Activists say they are not against Sharia Law but question the way it is being implemented.

My heart beat stopped when I saw women crying because they could not use their church for worshiping God on Sunday. I cried when I heard that three Ahmadiyah followers were killed in West Java.

I was speechless when I heard a Syiah  follower had nothing to say to his four years old boy that they no longer have house because their house has been burned down by extremists in Sampang, Madura, East Java.  I wanted to scream to the government of Aceh for regulating women’s clothing and movement in Aceh as if there are not more important things to be involved in.

Akh…. Indonesia!  Don’t you remember what your teacher taught you in the class when you were at Elementary School? They taught us about Pancasila and Bhinneka Tunggal Ika (Unity in Diversity).

Akh… Indonesia! We forgot how to respect each other. We forgot the value of humanity. We forgot our national motto, Bhinneka Tunggal Ika . We just care about ourselves and be selfish instead.

Indonesia! We forgot that the Indonesian Constitution has guaranteed its citizen to choose and practice their religion. Yet, Ahmadi cannot use their mosque and some Christians cannot use their churches to worship God.

President Susilo Bambang Yudhoyono has just received theWorld Statesman  Award for promoting religious freedom  in Indonesia, while in reality your people cannot  practice their belief and religions in safety.  They come to you to convey their problem, yet you don’t even have five minutes for them. Should you wait until the table turn on you?

Bapak SBY, they are your children. They consider you as a father hence they come to you. Please kindly open your eyes, open your ears and open your heart to them.  Help them justice.

Bapak presiden, they might not have a high education but they know the value of humanity. Open your heart, open your door for them. It is ridiculous that they should come to you because the local government were too blind and to dumb to hear their problem.  We all just want to live peacefully in our home country.

Bapak presiden, if you were a real soldier, you should act like it. If you are a good father, then you should act like one. If you are a good president, then be a good president. The extremists have insulted you big time but you still give them space. That’s unfortunate.

Oh here… I have a song for you Pak Beye “Dear Mr. President” by Pink. I hope you enjoy it.

Love

Ride the bus

An FPI-Free Indonesia supporter holds a sign at a rally attended by about 50 people in front of the National Police Headquarters in Jakarta on May 10th, 2012. The group is demanding a stop to violence committed in the name of religion. [2012: Oktofani Elisabeth]

An FPI-Free Indonesia supporter holds a sign at a rally attended by about 50 people in front of the National Police Headquarters in Jakarta on May 10th, 2012. The group is demanding a stop to violence committed in the name of religion. [2012: Oktofani Elisabeth]

Indonesian Youth's Express their disappointment to the government because Lady Gaga had to cancel her sold-out show in Indonesia following protests by Islamic hard-liners and conservative lawmakers, who said her sexy clothes and dance moves will corrupt young people [2012: Oktofani]

Indonesian Youth’s Express their disappointment to the government because Lady Gaga had to cancel her sold-out show in Indonesia following protests by Islamic hard-liners and conservative lawmakers, who said her sexy clothes and dance moves will corrupt young people [2012: Oktofani]

The protesters called President Susilo Bambang Yudhoyono “banci,” which literally translates to transvestite, saying he was a coward for not disbanding Ahmadiyah. [2011: Oktofani Elisabeth]

The protesters called President Susilo Bambang Yudhoyono “banci,” which literally translates to transvestite, saying he was a coward for not disbanding Ahmadiyah. [2011: Oktofani Elisabeth]