Tag Archives: Love

Kitchen: Mie Ayam

IMG_5165

[2017: Mie ayam]

Mie Ayam is an Indonesian style chicken noodle which is normally sold by street vendors. The dish is usually used handmade egg noodle, chicken oil, spiced chicken as well as quick boiled bok choi or pak choi. For me, mie ayam is one of my favorite comfort food whenever I feel under the weather. So here I am sharing the recipe of Mie Ayam.

Ingredients: 

  1. 500 gr of handmade egg noodles
  2. 2 pieces of chicken breast (chopped into chunks)
  3. 4 cloves  of garlic
  4. 5 pieces of small sizes of shallots
  5. 3 cm of ginger
  6. 3 cm of turmeric
  7. 1 tsp of coriander seeds
  8. 1/2 tsp of black-pepper
  9. 4 pieces of candlenuts
  10. 2 tbs of oyster cause
  11. 2 tbs of sweet soy sauce
  12. 3 pieces of leeks (chopped it finely)
  13. 1 liter of chicken stock (preferably using the real chicken stock which could be made by boiling chicken)
  14. a bunch of bok choi
  15. 1 tbs of sunflower/olive oil
  16. 5 tbs of chicken oil

Direction:

  1. For serving: prepare 5 medium size bowl, place 1 tbs of chicken oil into it; place it aside;
  2. Wash the chicken, pat it dry and place it aside;
  3. Seasoning paste: in a food processor, place ginger, garlic, shallot, candlenut, turmeric, salt and black-pepper and process them until finely ground;
  4. In a frying pan, heat sunflower oil over medium heat, add the seasoning paste and cook it for 1 minute;
  5. Place chicken chunk into the frying pan and mixed it with the seasoning paste, sweet soy sauce and oyster sauce; cook it for 7 minutes until the chicken well-cooked and place it aside;
  6. In a pot, bring the chicken stock to a boil over the high heat; place the bok choi for 2 minutes, pat it dry and place it aside
  7. In a large pot, bring the water to a boil over high heat; add the noodle and stir it quickly for up to 2 minutes; pat it dry;
  8. Place the noodle into the bowl with chicken oil and mix the noodle with the oil;
  9. Add the cooked spiced chicken, boiled bok choi as well as 1 tbs of chopped leeks on the top of noodle;
  10. Lastly, add the chicken stock into the mix and the mie ayam bowls are ready to be served.

Happy cooking!

signature

Leave a comment

Filed under kitchen

Kitchen: Scramble Spinach

img_3769

Scramble spinach with feta cheese [2016:EO]

Ingredients:

  1. 1 package of fresh spinach
  2. 2 egg white (you can add the yolk if you want)
  3. 3 tbs of feta cheese
  4. 3 garlic (finely chop)
  5. 1 tsp of butter
  6. a pinch of white pepper
  7. a pinch of salt

Direction:

  1. In a bowl, mix the egg white, garlic, white pepper and fresh spinach together; make sure that all the spinach are coated with egg;
  2. In a frying pan, melt the butter over low to medium heat for 30 seconds;
  3. Add the spinach and egg mix to the frying pan and stir the mix together over the medium heat for 4 minutes;
  4. Add the feta cheese and mix them well for another 3 minutes;
  5. Turn off the heat and transfer the scramble spinach into serving plate. You can serve it with bread or potato.

Happy cookings!

signature

1 Comment

Filed under kitchen

Notes: On Mental Health

The world marks October 10 as the World Mental Health Day. It aims to raise an awareness about mental health issue. By raising awareness about mental health, people who have mental health problem could get help as soon as possible because they are aware that they have a problem. And I know very well how useful this help can be for one.

As you might have been aware that depression and anxiety are two of mental health issues which have been openly discussed on the Internet in these last few years. Prior to that, people used to hide those problems. They felt that it is embarrassing and they felt ashamed about it because many tend to bully or mock those who are suffering from depression. As a result, many who are suffering from depression do not get help and it could get worse for some people whether some would turn to be an alcoholic, sex addicts, smoker, drug users or even commit to suicide. 

It happened to me few years ago…

After a bad news broke in 2009, I have always been sad. I was afraid that I would not have enough time to fulfill my dreams. Since then, over the years, I tried to race with time to do as much as I could. Yet, I always felt that I only did a little and it was never enough. It made me upset. I often got home cried and felt miserable. Yet, I thought it was just a simple sadness. I thought I was just being drama queen.  

It took me years to realize that it was not just a sadness as I started to get suicidal thought or suddenly become hysteric. It even landed me in the hospital several times. Since then, I knew I had problem and I decided to seek for help. Yet, I could not seek help from friends or family. I felt that they would judge me or preach to me. So, I built wall, kept distance from people and I tried to seek for helps from professionals. It was not easy  to find the right one. They offered me various solutions including anti-depressant consumption, therapy section, engaging in religious activity as well as being physically active. I found it hard. Later I figured that exercise was the best solution among others. Yet, it requires self-discipline. 

I vividly remembered one Monday morning when I felt down and my body feeling week because I did not exercise for nearly a week because I was being lazy. That day, I realized that wonderful effect of exercise toward my mood. Since then, I always tried to make a time to do it even only for 30 minutes on daily basis. I forced myself to run even it is only 4 am and many are still sleeping. As time passed by, I become an addict, addict of exercise.  Happy with the result, I maintain until today even with various adjustment. Frankly, I did not really care about the aesthetic result of exercise as my priority is to feel good about myself in mind, body and soul.

Hence if you have a problem, don’t be ashamed to talk about it and seek for helps. Share with those who has similar problems, they might be able to help you or they actually might not be able to help you. Nevertheless, it is all about your willingness to acknowledge it and get helps. While for you who know anyone with mental health issues, please try to acknowledge it even only by listening to them. Never ignore them especially if they are the love one. 

signature

Leave a comment

Filed under Notes

Music: Crier Tout Bas

signature

Leave a comment

Filed under Music

Indonesia: Negara Boneka dan Aliran Dana

Sejak munculnya Support Group and Resource Center on Sexuality Studies (SGRC) di Universitas Indonesia, isu Lesbian Gay Bisexual and Transexual (LGBT) jadi salah satu hot topic di masyarakat Indonesia. Berbagai pihak mengeluar pendapatnya masing-masing mulai dari pejabat negara, politisi, aktivis sampai organisasi masyarakat dengan berbagai sudut pandang. Berita tentang adanya ‘aliran dana’ dari Barat untuk kelompok LGBT membuat heboh berbagai kalangan yang kurang piknik. “Kok ya baru heboh sekarang? Selama ini kemana aja? Oh pasti jarang baca laporan organisasi ya. Well, pantes! Ngana pikir organisasi enggak butuh dana dukungan?!

Lagipula, so what?! Toh dana tersebut digunakan untuk mengedukasi masyarakat termasuk pemahaman akan hal sipil masyarakat, kesehatan reproduksi, HIV/AIDS Prevention dan juga kesetaraan gender. Kan bego banget kalau ada pihak yang meminta aliran dana untuk mengedukasi masyarakat tersebut dihentikan. It’s 2016 buddy!

Pertanyaannya sekarang adalah apakah kita pernah mempertanyakan sumber dana dari kelompok garis geras dan fundamentalis yang ada di Indonesia? Apakah mereka pernah mengeluarkan laporan akhir tahun tentang kegiataan dan pendanaan mereka padahal sekarang eranya keterbukaan informasi? Pernah enggak sih kepikiran kalau mereka mungkin mendapat dana dari Timur-Tengah termasuk Saudi untuk melakukan kegiatan mereka? Lalu, apakah ada yang juga mempertanyakan dan membahas secara blak-bakan kenapa tiba-tiba ada konflik antara Sunni, Syiah dan Ahmadiyah di Indonesia padahal sebelumnya adem ayem. Kalau pun ada sektarian konflik biasanya antar agama. Lalu kenapa trendnya berbeda?

Sebagaimana kita tahu, 85 persen (dari 250 juta jiwa) penduduk Indonesia adalah umat Muslim. Hal ini menjadikan Indonesia sebagai tempat yang empuk untuk perebutan pengaruh politik atas dua Mazhab Islam Sunni dan Syiah. Apalagi hubungan Saudi dan Iran akhir-akhir kian memanas (You can find it in the Internet. It is googleable!)

Nah dulu, waktu saya sering liputan tentang kekerasan terhadap kelompok minoritas, saya bertanya pada salah satu cendekiawan Muslim, mengapa hal ini bisa terjadi? Sesama umat Islam tetapi saling membunuh, sedangkan dulu tidak seperti itu? Tentu kita masih ingat tentang kejadian Cikeusik di tahun 2011 dan kekerasan terhadap warga Syiah di Sampang tahun 2012.

Bapak tersebut kemudian menjelaskan bahwa kelompok garis keras tersebut mendapatkan aliran dana dari Saudi untuk berbagai kegiatan, termasuk melakukan kekerasan terhadap kelompok minoritas. Hal itu bukan semata dilakukan karena mereka psikopat selo tetapi akibat dari pengaruh Mazhab Islam di Indonesia antara kubu Sunni (Saudi) dan Syiah (Iran). Sangat masuk akal menurut saya. Sayangnya, si Bapak enggak memiliki bukti tertulis tentang hal tersebut.

Meskipun laju perekonomian Indonesia terus meningkat tetapi kesenjangan sosial pun terus melebar. Semakin banyak masyarakat lapar dan bodoh karena miskin dan tidak berpendidikan. Akhirnya, segelintir kelompok masyarakt tersebut gampang diiming-imingi janji surga dan nasi bungkus untuk melakukan tindak kekerasan terhadap orang lain.

Saya pun jadi ingat pada salah satu percakapan saya dengan seorang anak berusia 17 tahun di Pengadilan Cibinong, saya tanya kenapa ikut merusak masjid Ahmadiyah. Dia mengatakan pada saya bahwa dia hanya ikut-ikut saja karena ramai-ramai, padahal dia enggak tahu kenapa mereka merusak masjid Ahmadiyah. Lagipula toh bisa masuk surga, capek hidup susah terus. Saya miris mendengarnya.

Well, Iya kalau surga ada. Kalau enggak ada? Udah hidup susah di bumi, surga nggak ada lagi. Rugi bandar Bung! I mean, some greedy people are using religion to manipulate people to fight against each other simply to gain power and stay rich without making their own hand dirty? That is so bloody disgusting!

Well, menurut saya (menurut pendapat saya pribadi lho ya), kalau tren konflik Sunni-Syiah kini dialihkan ke kelompok yang lebih minoritas lagi LGBT karena mereka tidak hanya dari satu kelompok agama tertentu tapi berbagai macam, lagipula negara seperti Iran pun juga memberikan hukuman mati ke kelompok LGBT. Toh orang-orang religius (dari Islam, Kristen, Katholik dan lain-lain) tersebut nanti akan menginterpretasikan ayat dari kitab suci masing-masing. Kan lebih enak tuh?! Kroyokan. Lumayankan kelompok garis keras beserta politisi kampret yang pada cari proyek bisa dapet aliran dana dari Saudi, perut kenyang dan masuk surga lagi? Salah satunya anggota DPD yang sudah ngeblok saya di Twitter. Sekali lagi, iya KALAU surga dan neraka memang ada! Kalau enggak, gimana?!

Ingat ya, konon kabarnya ibu anggota DPD satu “main-main” sama anggota polisi yang katanya suami orang. Kemudian doi yang dulunya enggak suka sama kelompoknya habib, eh sekarang jadi BFF mereka bahkan doi sampai merubah penampilannya. Sebagai politisi di negara dengan tingkat kesenjangan sosial yang tinggi, doi selalu memainkan isu moralitas untuk mencari dukungan dari masyarakat. Ya, ketimbang ngeluarin duit banyak untuk proper education, it’s easier but not necessarily better for the recipient  kalau mereka dikasih janji surga aja toh.

Lagipula, isu moralitas itu enak dijadikan bisnis apalagi doi adalah seorang saudagar. Masak iya isu moralitas untuk melindungi masyarakat kayak udah paling bener aja?! Taik kucinglah itu! Pokoknya yang dilarang di kitab suci, dijadiin bisnis. Tentu saja salah satu duitnya dari onta-onta itu. Coba dia enggak ke Petamburan kalau itu, mungkin ceritanya beda.

“Lalu apa hubungannya aliran dana Timur-Tengah, kelompok garis keras dan LGBT?”

Well… sebagaimana kita tahu bahwa kelompok garis keras telah mengeluarkan pernyataan dengan nada mengancam dan menjijikan. Ancaman yang disebarkan melalui surat dan beredar di internet. Lebih lucunya, ancaman tersebut enggak mendapatkan respon dari pihak berwajib. Yang ada malah politisi kampret yang suka cari proyek pun berwacana untuk membuat undang-undang anti-LGBT.

Ntar mereka mungkin bilang, “Okay kita enggak akan sahkan UU Anti-LGBT, tapi ada fulusnya ye!” Sama halnya kayak UU Anti Alkohol. Lumayankan dapat duit dari sana-sini, dari brands dapet, dari pemerintah asing pun dapet. Kalau enggak percaya, main deh ke Senayan. Pasang kuping lebar-lebar!

Pertanyaan saya adalah sampai kapan Indonesia mau dijadikan sebagai tempat perebutan pengaruh kekuasaan negara-negara kaya di dunia? Sampai kapan Indonesia mau dijadikan sebagai negara boneka?

Sebagaimana kita tahu bahwa harga minyak dunia sekarang anjlok dari 145 USD per barrel menjadi 32 USD per barrel. Negara-negara penghasil minyak pun sedang pontang-panting dibuatnya. Kenapa? Karena mau enggak mau mereka harus merogoh tabungan mereka. Saudi Arabia misalnya, mereka mulai merogoh tabungan mereka untuk kebutuhan sehari-hari. Lha wong pendapatan mereka saja anjlok and life must go on. Apakah dengan begitu kemudian aliran dana ke kelompok garis keras kemudian dihentikan dan disitulah negara baru bisa melindungi hak sipil masyarakat?!

Well, not that easy baby! A country like Saudi won’t get poor! And they will continue playing their games. Dengan adanya Kaaba di Mekah, Arab Saudi masih bisa mendapatkan memperoleh penghasilan dari perjalanan haji dan umroh yang bernilai lebih dari 20 milliard USD. Tentu saja pendapatan tersebut juga datang dari umat Muslim Indonesia, termasuk mereka yang harus menjual sawah dan tanah di kampung halamannya.

Jujur saja, dulu saya bangga menjadi orang Yogya. Kenapa? Masyarakat Yogya bisa hidup berdampingan dengan harmonis apapun perbedaan yang kita miliki. Bahkan, dulu banyak negara lain yang kagum melihat Indonesia memiliki pesantren untuk waria milik ibu Maryani di Yogya. Saya sempat bertemu dengan Ibu Maryani beberapa kali. Saya kagum dengan beliau karena di pesantren tersebut waria Kristiani pun bisa melakukan ibadah. Dan sekarang mereka diancam akan ditutup. Bahkan perkembangan terakhir, pesantren tersebut telah ditutup sejak tadi malam (February 24).

Sepertinya para cecunguk tidak suka ketika Indonesia memiliki sesuatu yang bisa dibanggakan yaitu kerukunan dan keharmonisan. Para cecunguk tersebut tidak ingin masyarakat Indonesia sadar tentang apa itu hak asasi manusia dan paham akan pengtingnya ilmu pengetahuan.Ya maklum, di jaman penjajahan Belanda dulu, mereka pun tidak ingin memberikan pendidikan ke seluruh masyarakat nusantara. Kalau masyarakat nusantara pinter pasti akan ada perlawanan. Makanya yang bisa sekolah sedikit saja. Ya toh? Sadly, itu membudaya.

Lagipula Pak Menteri kan udah bilang, LGBT isu yang seksi. Ya toh?! Ngana pikir isu cuma sekedar isu?! It is about money! Mereka dapet duit banyak, situ dapet nasi bungkus dan rasa dengki. Sadly, the government work for their own welfare than us. It is about them (The bloody politicians) and not about us, the people of Indonesia.

Jujur saja, banyak politisi dan pejabat pemerintahan yang enggak menginginkan masyarakatnya berkembang. Some of them want us to stay foolish so we can be controlled with religion. They love playing God especially when one is hungry. 

Jadi, sebenernya bukanlah pemerintah atau politisi yang bisa memperbaiki kehidupan kita tapi kita sendiri. Dengan cara apa? Mengedukasi diri kita. We need to get ourselves informed properly. We should let nobody controlling us for their own good. Many wanna talk about God but as Macklemore said “God loves all his children” is somehow forgotten.

Eh tapi ya di era teknologi ini, enggak menutup nantinya yang akan melakukan perebutan kekuasaan di Indonesia adalah kubu US dan China, di mana Indonesia lagi-lagi dilihat sebagai market dengan sumber daya manusia yang ‘pas-pasan’ karena banyak orang Indonesia yang tidak mau mengedukasi diri kita sendiri untuk menjadi manusia maju dan sumber daya alam yang melimpah. Coba deh perhatikan sendiri. 

At the end, it’s about the money, it’s about the power. We can choose to be able to stand in our own feet and preserve our culture in the era of globalization, or we let ourselves to be controlled. 

signature

Leave a comment

Filed under Catatan, Indonesia

Notes: Faith and Relationsh!t

I often heard people saying “I cannot marry this person because we do not have same religion” or “I cannot marry this person because (s)he doesn’t wanna convert into x religion“. It got me thinking and wondering what love really is.

Frankly, I just do not understand when a lover asks, demands or even worse sometimes FORCES their partner to convert into certain religion or belief simply to get married, simply to prove that (s)he loves him/her.

What is the point to make them convert into certain religion, has it on the paper but they just do not believe it. Even worse, it is not uncommon that some of them would make a fun of it and disrespect it because they do not believe it.

Meanwhile, if (s)he does not convert, one of them will consider her/him for not sincerely loving them. And sometimes, if (s)he does not convert, it is often translated or concluded or defined that their lover does not respect one’s parents. Really?! 

First of all, your love should not be measured based on their belief, race or social status. Secondly, you marry her/him and not her/his parents. And last but not least, you just cannot force one to convert into something that they do not believe in. I just find this dumb and stupid!

Sadly, it is pretty common practice in Indonesia because regulation only allows the legalization of marriage to be done in religious institution. You cannot just go to civil registry. Even worse, those religions are imported religions in this country.

Forcing an individual to convert into certain religion means that one forces other to lie to themselves. If one can lie to themselves, it is not impossible that (s)he will lie to their partner too.

You see how religions play with people’s mind. Lovers forget what love is. Lovers forget that when you love someone, you must love them unconditionally.

signature

6 Comments

Filed under Notes

Notes: To Sacrifice or Not To ?

As I scrolled down my Facebook’s  news feed this morning, I came across to a piece titled “I didn’t realize my husband was depressed until we divorced“. It was published by British media outlet Telegraph. It is a very interesting piece. Worth reading. And when I read it, I feel like deja vu.

Over the years, I learnt that the key to understand that other people are being depressed is by looking into ourselves first. Whether are we at the right stage of mind or not? And then, we will be able to see other people’s problem.

When we are in a serious long term relationship be it being married or engaged, communication is very important to keep the relationship going. It is true that we should not ignore any behavior changing of our partner as humanly as possible. However, it is not as easy as it is said especially when both of them are not at right state of mind.

In that situation, the couple then normally will not  be able to communicate rationally, the couple will not be able to see things clearly. The woman will always sound nagging and the man will always sound angry all the time. And if the couple are not willing to see it within themselves and admit it (that they are not at the right stage of mind or depressed), it’s hard to change the situation.

The thing is many people do not want to accept or admit  that themselves or their partner are being depressed because many still consider or associate depression with mental illness, which is embarrassing for many.

It then causes depression rooted within oneself and makes the situation worse because of ignorance. Screaming. Yelling. Glass shattered. Hospital. Self harm. Committing suicide. Getting drunk. Saying nasty things to each other. Etc. It can be very horrible and traumatic.

I can write this because I have been there. We decided to take time to be apart to examine ourselves because it is not healthy for two angry yet depressed people staying under the same roof regardless the feeling that they have for each other.

For me, the only solution is that I have to learn to love myself before I love other people. “Loving yourself” might sound easy but if you are ambitious person and living in the fast moving world yet competitive, it’s just not easy.

Why? You just want to achieve more and more for yourself. And when two ambitious people get together, “loving yourself” becomes difficult because the individuals have to sacrifice one thing and another for the sake of relationship. The question is are we ready to do so, place the relationship before the career?

 

signature

Leave a comment

Filed under Notes