Ztreet Queen: Comfy Mom-To-Be

SONY DSC

Carrying baby inside your belly can be uneasy sometimes. Therefore, it is very important for me to find comfort on what I am wearing. And here I was exploring Singapore at my ninth month of pregnancy, I was rocking olive tank top and cotton pants combined with skull thong sandal and intrecciato small shoulder leather bag.  The thing is a nice handbag can always be a cherry on the top of my matcha green tea cremé #frappuccino .

Have a good day!

Catatan: Melarat

IMG_8309Terlalu banyak manusia takut jadi melarat atau takut hanya dibilang melarat. Mereka merasa tak akan ada yang mau mendekati mereka kalau mereka melarat. Mereka merasa tak keren lagi. Oleh karena itu, mereka berbondong-bondong dan berdesakan ke depan untuk terlihat kaya. Melambaikan tangan pada dunia dan berteriak betapa kayanya mereka padahal mereka … mereka… mereka tidak betul-betul kaya.  “Bah… apa salahnya jadi melarat?” pikirku.

Aku jadi ingat ketika aku sempat bilang bahwa aku tak punya uang. Mereka terheran-heran lalu mengernyitkan alis mata dan bertanya “Masa sih?”. Tentu ada kalanya orang tak punya uang karena mereka memiliki prioritas lain. Ya toh? Kalau kita iyakan setiap perkataan orang, tekorlah kita. Ya toh?

Ride the bus

Catatan: Sebuah Identitas

IMG_0337Sebagai seorang perempuan yang berasal dari keluarga sederhana di Yogyakarta, saya punya cita-cita untuk menjadi sukses dan hidup berkecukupan, memiliki sesuatu yang lebih dari apa yang saya miliki sebelumnya serta dapat melihat dunia. Perlahan-lahan, saya menggapai cita-cita saya meskipun tak secepat yang saya inginkan. Dari gaji pertama di tahun 2007, saya bisa terbang ke Bali. Dari beasiswa, saya bisa mengikuti fellowship di luar negeri. Dari gaji-gaji berikutnya, saya bisa membeli mobil meskipun mencicil sampai tuntas – meskipun tak jarang banyak yang menganggap suami yang membelikan. Tak hanya itu, saya pun punya identitas karena pekerjaan saya. Saya adalah penulis. Saya adalah jurnalis. Saya adalah researcher. Saya bangga dengan apa yang saya lakukan. Saya bangga bisa membeli ini itu dengar keringat sendiri. Saya bisa bercerita siapa saya dan apa yang saya lakukan. Sayangnya, semua itu hanya tinggal sejarah meskipun saya percaya itu hanya untuk sementara waktu.

Namun sejak saya pindah ke Bangladesh untuk mengikuti E, rasanya saya tidak punya identitas selain sebagai trailing spouse. Luntang-luntung sana sini, memperkenalkan diri sebagai seorang istri E yang bekerja di sebuah organisasi internasional. Memang, melalui pekerjaannya saya mendapatkan kesempatan untuk datang ke acara-acara istimewa, bertemu ‘pejabat’ atau bahkan konglomerat Bangladesh. Ngobrol sana, ngobrol sini tentang apa yang mereka lakukan over tea, coffee or wine. Namun, setiap kali memperkenalkan diri dengan mereka, saya jadi minder karena saya hanya trailing spouse. Tak banyak yang dapat saya bicarakan. Tak jarang pula dipandang sebelah mata. Saya merasa tak memiliki identitas. Oh betapa bencinya saya memperkenalkan diri dengan embel-embel orang lain, nama pun tak saya ganti. Jadi saya suka heran kalau ada yang pamer pekerjaan suami atau istri mereka seolah-olah mereka tropi!

Kalau dibilang ‘Kamu sih enak, enggak punya kerjaan tapi suamimu bekerja?’ Apa enaknya? Tak ada! Saya tak punya identitas. Tak ada yang bisa saya banggakan. Saya tak dapat menikmatinya dengan sungguh-sungguh simply because that is not me. Nevertheless, saya harus bersyukur dan bersabar karena tahun depan saya akan mulai membangun identitas saya kembali. Oleh karena itu, saya lebih baik fokus untuk hidup sehat, ngurus anak dengan bantuan Mina dan bekerja serabutan kalau pas ada meskipun kadang-kadang takut karena kendala administrasi seperti visa. At the end of the day, menjadi seorang ibu dari baby A juga merupakan suatu identitas. Ya kan? But…
Anyway, tak heran kalau setiap hari yang saya lakukan berolahraga dan masak. Bahkan seorang kawan bilang “Tentu saja dia masak terus karena dia bosan!” dan memang betul begitulah adanya.

Ride the bus

Catatan: Olahraga Waktu Hamil?

SONY DSCBagi beberapa-banyak orang, berolahraga saat hamil adalah ide yang sangat gila. Banyak yang khawatir bahwa olahraga dapat menyebabkan keguguran. Bahkan banyak bapak-bapak atau laki-laki kabur setiap kali melihat saya masuk ke ruangan gym dengan perut besar. Tapi apakah betul bahwa perempuan hamil enggak boleh neko-neko dan lebih baik duduk anteng dan makan sebanyak mungkin? Well, saya ingin berbagi pengalaman saya. Bukan sebagai dokter kandungan ataupun personal trainer tetapi sebagai fitness enthusiast.

Kalau boleh jujur, saya seneng dan juga agak sedih ketika saya tahu bahwa saya hamil. Lho kok gitu? Well, mungkin karena saya sangat egois, saya tidak ingin kehilangan bentuk tubuh yang sudah saya bentuk selama tiga tahun terakhir ini. Mulai dari legs, abs, shoulder, back and also chest. Dibutuhkan disiplin dan ketekunan selama beberapa tahun untuk mendapatkan otot-otot tersebut. Saya enggak mau kehilangan semuanya itu begitu saja. At the same time, I was very excited with the little one inside my womb and I want him to be healthy and happy baby. 

But then again, there was a fear within me. Kenapa? Well, sebagai trailing spouse yang baru saja gave up my job and beradaptasi di tempat baru, saya takut tiba-tiba mendapatkan anxiety attack or even worse depression. Di mana dulu, tak jarang, saya mengkonsumsi xanax ketika kedua hal tersebut menyerang ketika saya tinggal di J-Twon. As a result, saya takut untuk mengkonsumsi obat tersebut. So, how can I have a healthy pregnancy? Being fit and staying sane.

Luckily, seorang kawan memberi saya buku berjudul What To Expect When You’re Expecting yang ditulis oleh Heidi Murkoff dan Sharon Mazel.  Pada Chapter 3 buku tersebut yang berjudul Pregnancy Lifestyle, Murkoff dan Mazel menulis “Workouts are not only a-can-do for most pregnant women but a definitely do. In fact, the vast majority of workout work well with the vast majority of pregnancies, which means you can almost certainly count on continuing your usual routine through your 9 months.”  langsung loncat-loncat dong waktu baca chapter tersebut. So that was the answer! Saya enggak perlu anti depressant dan lain-lain untuk tetap waras selama hamil.

IMG_4492Lalu apa keuntungan berolahraga saat hamil? Well, banyak! Baik untuk ibu hamil maupun janin. Untuk ibu hamil, olahraga dapat meningkatkan stamina, kualitas tidur, kesehatan, mood, otot dan punggung serta menjaga sistem  pencernaan agar lancar. Plus, lebih cepat sembuh setelah melahirkan. Sedangkan untuk janin, meningkatkan peredaran oksigen dalam tubuh dan dipercaya akan jauh lebih pintar.

Nah selama hamil, saya justru tidak melakukan yoga tapi tetap melakukan jogging, running dan weightlifting. Saya berolahraga setiap hari dua sampai tiga jam per hari. Hasilnya, saya hampir enggak pernah merasa depressed selama hamil. Boleh dikatakan bahwa olahraga saja enggak cukup. Makan makanan bergizi pun penting terutama buah-buahan, sayur-sayuran, susu dan juga daging-dagingan. Kalau bisa, jangan terlalu banyak konsumsi makanan yang mengandung gula. Selama hamil pun berat badan saya  naik 12 kg dan sekarang tinggal 2 kg. Saya masih punya banyak PR untuk membawa tubuh saya kembali kebentuk semula. Bukan, bukan kurus namun sehat dan berotot.

Tentu banyak orang yang berpendapat berbeda-beda namun saya akan jauh lebih mempercayai hasil riset daripada mitos tentang ibu hamil. Oleh karena itu, kalau ingin sehat dan dapat terus berolahraga selama hamil, alangkah lebih baik jika mulai menyukai olahraga sebelum hamil sehingga badan kita enggak kaget dengan berbagai macam perubahannya. Bagi saya, sembilan bulan hamil bukanlah waktu yang susah, gamping banget! Yang susah justru tiga hari setelah melahirkan apalagi saya melahirkan secara c-section. Bahkan sampai sekarang kalau saya enggak olahraga bekas jahitan malah sakit.

Btw, saya baru bikin akun Instagram yang berisi fitness dan makanan sehat. Follow @ibuksehat yuk!

Ride the bus

Kitchen: Thai Basil Chicken

13590495_10154224339680761_8731297260258292188_n-1

Homemade Thai Basil Chicken with Yellow Pepper [2016:EO]

Ingredients:

  1. 500 gr of ground chicken
  2. 6 cloves of garlic
  3. 8 thai chilies
  4. 2 tbs of vegetable oil
  5. 1 tbs of oyster sauce
  6. 1 tbs of light soy sauce
  7. 1/2 tsp of sugar
  8. 1 tsp of salt
  9. a bunch of fresh basil
Directions:
  1. In a food processor, place garlic as well as thai chilies, process them until finely ground;
  2. In a frying pan, heat the vegetable oil over the medium high heat for 30 seconds; place the garlic and chili paste;
  3. Add the ground chicken and stir them together over medium low heat for 2 minutes;
  4. Add oyster sauce, light soy sauce, sugar, salt and basil; stir them well quickly and let it cook over medium heat for 8 minutes;
  5. Turn off the heat and transfer it to serving plate;
  6. Serve the Thai basil chicken with hot rice, over easy egg and slice of cucumber.

PS: You can also add some vegetable such as  yellow pepper, asparagus, string bean or sweet bean into the Thai basil chicken.

Happy cooking!

Ride the bus

Wardrobe: Warm Sunday

Sunday Service's Outfit [2014: Chacky]

Sunday Service’s Outfit [2014: Chacky]

Hi readers…. it’s Sunday again! The weather has not been really friendly to the Jakartans in these last few days. It has been raining heavily nearly every night. Just like early last year, Jakarta is flooding again. Thankfully I am living in Southern Jakarta, where the heavy rain rarely caused flood in these area.

Despite the fact it was dark yet cloudy, I tried to have fun on Sunday by going to church and lunch with my Heirwid and Chacky. You might ask yourself “What kind of fun does she have in the church? Have fun in the church? That sounds weird!”

Well if you watched Sex and The City sit-com, you might still remember what Carrie said about church and fashion when she saw Mr. Big at the church with his mom.

She said “As I watched people leaving church, I was amazed at how they looked. Valentino, Escada, Oscar de la Renta. What is it about God and fashion that go so well together?And suddenly, there he was wearing Armani on Sunday.

So here I was wearing something  quite different today. I wore something, which is elegantly warm and sexy (at least that’s what I think). Somehow I love the look of myself.

Honestly I haven’t been taking care of myself since November because of stress. I got some complaints from some of my friends that I didn’t look well because I didn’t take care myself well, didn’t cut my hair or even facial. And here I am getting back on my feet again. What do you think?

Ride the bus

Notes: Appreciation

I would like to share an interesting message that I received this morning.

When I was a kid, I didn’t have a laptop, Blackberry, iPhone or PS3. I played outside with my friends, bruised my knees and made up adventurous fantasies or played hide and seek. I ate what my mom cooked and KFC was a treat. I would think twice before I said ‘NO’ to my parents. Life wasn’t hard, it was great and I survived. Repost this if you appreciated the way you’re raised. These days, kids are spoiled and I think we were happier kids. These days kids lost something. 

signature

Fashion: Turquoise Lumberjack

Turquoise Lumberjack [2013: E R]

Turquoise Lumberjack [2013: E R]

I have never really a big fan of checked shirt but these days I am becoming one. Well, let me put this way. I am not really a big fan of checked shirt but I am a big fan of boyfriend style shirt. It is just very comfortable and easy to wear. For boyfriend shirt, I prefer to combine it with short jeans and high heels or feminine flat shoes.

The idea of boyfriend fashion is all about wearing clothes that look a size too big for the wearer. But whenever I am wearing a boyfriend shirt, I always roll up the sleeves hence it gives the feminine look.

Anyway, what do you think about my new shaved head? Have a great day readers!

Check shirt by Levi’s * White spiked flat shoes by Christian Louboutin * Shade by Gucci * Neon handbag by L.A.M.B * Short by Armani Exchange 

signature

Notes: I Will Raise My Voice and Holler

You were always inconsistent doing something and then being sorry. Beating my heart to death talking bout you sorry. Well I will not call, I’m not going to be nice. I will raise my voice, scream and holler, break things and race the engine and tell all your secrets bout yourself to your face. I won’t be sorry for none of it. I loved you on purpose I was open on purpose. I still crave vulnerability and loose talk. I’m not even sorry bout you being sorry. You can carry all the guilt and grime ya wanna just don’t give it to me. – Jo (For Colored Girls)

Wardrobe : Dashing Denim

Dashing Denim [2013: Nataya]

Dashing Denim [2013: Nataya]

Few days ago, Naia and I had agreed to spend the weekend together to do some photo shoot for our blog. Well, we are not model and we are not trying to be one. We just love fashion and want to share our fashion sense in our blog. Perhaps, we are trying to be a fashion blogger as it seems to be fun.

Apparently, it was very cloudy when I woke up this morning. I thought that our appointment would be cancelled if it is raining. Fortunately, the sun kept shinning, the cloudy day turned out to be a beautiful sunny day. It was really perfect day to go out and do some outdoor activities with her.

Since I fell in love with crop top, I decided to wear denim bustier crop top and jeans. It is quite edgy yet chic. Unfortunately, dressing up this way made many people look at me strangely as if I am alien. But who cares anyway, I love what I wear.
Ride the bus

Notes: Tiring Trip To Yogyakarta

What a tiring 15 hours road trip from Jakarta to Yogyakarta on Saturday?! But I’m happy that I did this trip because I could  escape from the hustle bustle of Jakarta for few days.

Anyway, this is my second road trip from Jakarta to Yogyakarta. I usually would prefer to take 8 hours of night executive train or an hour of flight, but this time I somehow want to take this long tiring trip. I don’t know why on earth I wanna do this.

Taking the south route from Jakarta to Cikampek – Cipularang – Bandung – Cileunyi – Rancaekek – Nagreg – Malangbong –  Ciawi – Ciamis – Banjar – Lumbir – Banyumas – Buntu – Sumpiuh – Kebumen – Kulonprogo – Purworejo – Wates – Yogyakarta.

Left Jakarta at 8 a.m, arrived in Yogyakarta at 11: 30 pm. Stopped in a couple of places for lunch and fuel. Oh what a tiring road trip?!

On my way to Yogyakarta, I saw a terrible accident of motorcycle was run by a truck somewhere in Central Java around 7 pm. It was shocking. I was shocked. But I did not want to stop to check out. My car was also close, very close run by couple of big vehicle a couple of times, truck and bus.

All those truck and bus drivers were just so crazy. They just want to get to their destination as fast as possible without thinking about their own and other people safety. Why on earth you wanna arrive in your destination an hour earlier by risking yourself?! Don’t you think about your family at home?! Jesus!

I’m not sure that I wanna take this road trip to Yogyakarta again. But who knows? I always change my mind.

I would take a north route on my way back to Jakarta as it is faster.

Ummm I got not much to say here…. My mind is not at peace. So I end my writing here.
Ride the bus