Catatan: Olahraga Waktu Hamil?

SONY DSCBagi beberapa-banyak orang, berolahraga saat hamil adalah ide yang sangat gila. Banyak yang khawatir bahwa olahraga dapat menyebabkan keguguran. Bahkan banyak bapak-bapak atau laki-laki kabur setiap kali melihat saya masuk ke ruangan gym dengan perut besar. Tapi apakah betul bahwa perempuan hamil enggak boleh neko-neko dan lebih baik duduk anteng dan makan sebanyak mungkin? Well, saya ingin berbagi pengalaman saya. Bukan sebagai dokter kandungan ataupun personal trainer tetapi sebagai fitness enthusiast.

Kalau boleh jujur, saya seneng dan juga agak sedih ketika saya tahu bahwa saya hamil. Lho kok gitu? Well, mungkin karena saya sangat egois, saya tidak ingin kehilangan bentuk tubuh yang sudah saya bentuk selama tiga tahun terakhir ini. Mulai dari legs, abs, shoulder, back and also chest. Dibutuhkan disiplin dan ketekunan selama beberapa tahun untuk mendapatkan otot-otot tersebut. Saya enggak mau kehilangan semuanya itu begitu saja. At the same time, I was very excited with the little one inside my womb and I want him to be healthy and happy baby. 

But then again, there was a fear within me. Kenapa? Well, sebagai trailing spouse yang baru saja gave up my job and beradaptasi di tempat baru, saya takut tiba-tiba mendapatkan anxiety attack or even worse depression. Di mana dulu, tak jarang, saya mengkonsumsi xanax ketika kedua hal tersebut menyerang ketika saya tinggal di J-Twon. As a result, saya takut untuk mengkonsumsi obat tersebut. So, how can I have a healthy pregnancy? Being fit and staying sane.

Luckily, seorang kawan memberi saya buku berjudul What To Expect When You’re Expecting yang ditulis oleh Heidi Murkoff dan Sharon Mazel.  Pada Chapter 3 buku tersebut yang berjudul Pregnancy Lifestyle, Murkoff dan Mazel menulis “Workouts are not only a-can-do for most pregnant women but a definitely do. In fact, the vast majority of workout work well with the vast majority of pregnancies, which means you can almost certainly count on continuing your usual routine through your 9 months.”  langsung loncat-loncat dong waktu baca chapter tersebut. So that was the answer! Saya enggak perlu anti depressant dan lain-lain untuk tetap waras selama hamil.

IMG_4492Lalu apa keuntungan berolahraga saat hamil? Well, banyak! Baik untuk ibu hamil maupun janin. Untuk ibu hamil, olahraga dapat meningkatkan stamina, kualitas tidur, kesehatan, mood, otot dan punggung serta menjaga sistem  pencernaan agar lancar. Plus, lebih cepat sembuh setelah melahirkan. Sedangkan untuk janin, meningkatkan peredaran oksigen dalam tubuh dan dipercaya akan jauh lebih pintar.

Nah selama hamil, saya justru tidak melakukan yoga tapi tetap melakukan jogging, running dan weightlifting. Saya berolahraga setiap hari dua sampai tiga jam per hari. Hasilnya, saya hampir enggak pernah merasa depressed selama hamil. Boleh dikatakan bahwa olahraga saja enggak cukup. Makan makanan bergizi pun penting terutama buah-buahan, sayur-sayuran, susu dan juga daging-dagingan. Kalau bisa, jangan terlalu banyak konsumsi makanan yang mengandung gula. Selama hamil pun berat badan saya  naik 12 kg dan sekarang tinggal 2 kg. Saya masih punya banyak PR untuk membawa tubuh saya kembali kebentuk semula. Bukan, bukan kurus namun sehat dan berotot.

Tentu banyak orang yang berpendapat berbeda-beda namun saya akan jauh lebih mempercayai hasil riset daripada mitos tentang ibu hamil. Oleh karena itu, kalau ingin sehat dan dapat terus berolahraga selama hamil, alangkah lebih baik jika mulai menyukai olahraga sebelum hamil sehingga badan kita enggak kaget dengan berbagai macam perubahannya. Bagi saya, sembilan bulan hamil bukanlah waktu yang susah, gamping banget! Yang susah justru tiga hari setelah melahirkan apalagi saya melahirkan secara c-section. Bahkan sampai sekarang kalau saya enggak olahraga bekas jahitan malah sakit.

Btw, saya baru bikin akun Instagram yang berisi fitness dan makanan sehat. Follow @ibuksehat yuk!

Ride the bus

Notes: My Clothes, Your Clothes

Are you wearing fast fashion products either it is from Zara, Pull & Bear, H&M, Bershka and any other? How often do you buy a new outfit? And….have you ever wondered who makes your clothes, under what condition, how do they make it or where do they make it? Well, let me tell you a story.

SONY DSC

Yesterday, my friends and I went to an interesting yet eye-opening trip. We visited one  ready made garment factories in Bangladesh. This trip gave us the opportunity to see how our clothes are manufactured from the scratch. Located 35 kilometer from Dhaka, the factory is owned and run by Beximco Group, a Bangladeshi multinational company. The company manufactures products for a wide range of clients ranging from Zara, Pull&Bear, Calvin Klein, Tommy Hilfiger to DKNY. According to its official website, currently the company’s Textile & Apparel Division employs more than 5,150 people.

Bangladesh is known as the second largest ready made garment producer after China. The industry has become one of the largest export earning contribution to the country. According to Dhaka based newspaper The Daily Star, the industry has generated export earning up to USD 28.67 billion as of December 2016. The industry hopes to increase to USD 50 billion by 2021.

SONY DSCThe Bangladesh textile and garment industry employs approximately 4 million people. Most of the workers are women. Every month, they earn approximately 7,000 to 10,000 BDT, this figure is actually slightly higher than its minimum wage which is at 5,300 BDT. According to various local media report, the worker union is demanding that the minimum wage should be increased to 16,000 BDT.

SONY DSC

Some of you might remember the 2013 Rana Plaza incident which caused more than 1,100 killed and 2,500 injured; this incident is known as the deadliest industrial disaster ever. Since the incident, the Bangladesh’s textile and apparel industry claims that they have been making effort to improve the factory condition that meet the safety standard. Yet, as we walked around the factory and learnt about its production process, I noticed that many textile and apparel workers are exposed to high level of noise from the machines as well as chemical hazards without any protection which you can see from my pictures. This condition is feared to have a significant impact to the worker’s health. Not forget to mention that many of them spend hours to standing or sitting while doing their work. This made me wonder how much the 2013 Rana Plaza incident has really brought changes to the textile and garment’s industry in Bangladesh.

I must say that this trip has reflected upon me that despite the fact that Bangladesh has become a centre of ready-made garment manufacturing for many global fashion brands, the country is still severely underdeveloped. Additionally, workers tend to have terrible conditions while others get massive profits. Yet, without this sector millions would be unemployed.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Ride the bus

Photo: Bangkok’s Foodie

SONY DSC

The Glorious Stink [2016:EO]

SONY DSC

Bangkok’s Street Foods are The Best [2016:EO]

SONY DSC

Lek & Rut Seafood in Yaowarat, Bangkok’s Chinatown [2016:EO]

SONY DSC

Papaya Salad’s Ingredients [2016:EO]

SONY DSC

Yaowarat’s Vegetarian Food Festival [2016:EO]

SONY DSC

Sago [2016:EO]

Catatan: Tentang Nama

Beberapa bulan terakhir ini, saya sedang bingung mikirin nama anak. Saya enggak mau nama yang hanya sekedar keren tetapi nama yang punya arti dan makna. Apalagi kata orang, nama adalah doa. Ya toh? Setelah berminggu-minggu bahkan berbulan-bulan mencari nama, saya baru menyadari bahwa mencari nama itu susah apalagi kalau sudah memiliki berbagai macam syarat.

Yang pertama, saya enggak mau kasih nama yang kebarat-baratan. Kenapa? Masak anak hasil kawin campur namanya barat banget, identitas emaknya dikemanakan? Belum lagi nama barat seperti Richard, James, John atau Kevin pasti sudah dipakai oleh sejuta umat. Enggak unik dong apalagi kreatif. Ya kan? Nah berhubung saya enggak punya nama keluarga maka saya memutuskan untuk menggunakan nama keluarganya. It is a form of compromise. Dengan demikian unsur barat sudah ada, tinggal mencari unsur Indonesia.

Yang kedua, nama dengan arti. Awalnya saya pengen kasih nama anak dengan bahasa Yahudi. Huh, Yahudi? Kamu kan bukan orang Yahudi? Hubungannya Yahudi sama Indonesia apa? Enggak ada sih. Cuman karena saya keranjingan dengan hal-hal yang berhubungan dengan Israel, saya ingin menamai anak saya dengan bahasa Yahudi.

Tapi… ternyata eh ternyata, setelah saya melakukan desktop research, kebanyakan nama bayi dengan bahasa Yahudi seperti nama orang Kristiani. Belum lagi, arti nama Yahudi selalu berkaitan dengan cerita dalam alkitab yang bisa jadi hanya sekedar dongen belaka. Namanya juga tulisan manusia. Sedangkan saya enggak mau anak saya diidentikkan sebagai orang Kristiani atau agama apapun. Oleh karena itu, saya buang ide tersebut.

Beralihlah saya ke Bahasa Sansekerta dan Jawa Kawi. Setelah melakukan riset, akhirnya saya menemukan nama tersebut. Artinya pun tidak terlalu berat untuk disandang dan cukup humanis. Enak pula didengar di telinga dan mudah untuk dieja. Sepertinya belum banyak yang menggunakan. Tapi masih rahasia ya…. 🙂 Nah sekarang adil dong, nama depan Jawa Kawi, nama belakang nama barat.

Sayangnya perdebatan enggak berhenti sampai di situ saja. Kami masih dipusingkan dengan nama panggilan, kalau dia sekolah di Indonesia atau sekitar Asia, mungkin namanya akan mudah dieja oleh kawan-kawannya. Lalu bagaimana kalau kami ke negara barat? Bukankah nama tersebut akan jadi bahan ejekkan atau bullying di sekolah.

O boy… here comes a problem!

Mungkin karena saya enggak pernah mengenyam pendidikan sekolah dasar di negara barat maka saya enggak paham dengan masalah tersebut dengan baik. Padahal saya sendiri selama ini mengalami kesulitan ketika saya memberi tahu nama saya. Jangankan di negara orang, di negara sendiri pun orang kerap salah mengeja nama saya. Oktofani jadi Oktafani atau Oktaviani atau Oktapani. Saya pun sebenarnya kerap kesal tetapi saya enggak mau ambil pusing. Tapi kan beda cerita kalau hal tersebut terjadi pada anak kecil dan bagaimana kalau jadi bahan bullying?! Apalagi isu school bullying sudah di level yang cukup mengkhawatirkan akhir-akhir ini. Doh! 

Well, di era globalisasi ini, banyak orang yang bermigrasi. Banyak negara yang perlahan berubah menjadi country of immigrant. Dengan demikian, banyak institusi pendidikan yang memiliki nama murid dengan bahasa negara asal dong. Misalkan saja, orang India atau China. Mereka yang terkenal sebagai immigrant. Komunitas mereka ada di mana-mana dan kebanyakan dari mereka masih menggunakan nama dengan bahasa mereka. Melihat hal tersebut, saya lihat sepertinya enggak masalah kok.

Nah kata orang, di era globalisasi seperti sekarang ini dan sebagai ‘global citizen‘, lebih baik jangan memberi nama berbau etnis, kasihan nantinya, kasihlah nama yang familiar di telinga orang, nama yang internasional. Yaelah, kalau begitu nama barat dong?! Kalau begitu kita dipaksa untuk menanggalkan identitas kita dong?! Apakah berarti globalisasi sama dengan westernisasi?

Oh well, rempong amat ya?! Ternyata memberi nama anak enggak semudah membuatnya sodara-sodara. 

Ride the bus

Indonesia: About LGBT

Image

Goodbye 2012! Hello 2013

You know what makes me upset about LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) debate these days in Indonesia? Well, let me tell you.

Last night, a good friend of mine sent me a message telling me how concerned (s)he is about all these LGBT debates. (S)he wondered what the government/parliament next step toward it whether they are going to ban it altogether, ban foreign funding for LGBT activity (including reproductive health awareness) or even worse if they plan to stop distributing subsidised ARV in the country. (S)he is wondering. 

Honestly, this condition would not just have a negative impact to the LGBT community but also all the patients, let me repeat myself again ALL PATIENTS, (which also include heterosexual people) who have been getting ARV for free so they can survive and live their lives as a healthy person. So, I said to a good friend of mine that everything will just be fine. Let’s have faith in it.

Since the fall of  President Soeharto in 1998, religion has been used as a political commodity to control people. Sometimes I am wondering whether we, the people of Indonesia, can have a discussion about certain issue without bringing a religious perspective or not.

It is very devastating because I feel that this country is heading to a dark age than moving forward to the future. What about if we discuss what really matters and crucial to citizen’s daily life such as food supply, education, health and infrastructure, instead of the sexual orientation or religious preferences, which are very personal?! Can we?

PS: If you do not know what ARV is, you can search on the internet. It is very googleable.

Notes: Let ‘Em Talk!

ORG__DSC5664

As I scrolled down my Facebook’s newsfeed, I came across to an article by The Guardian on a Philadelphia born model Amber Rose titled “Amber Rose interview: Even when I was a virgin, I was called a slut“. I must say that I have been admiring her spirit, I have also been listening to her interviews and following her Instagram as well as Twitter account to understand her perspective on women’s world, as a result, I immediately read the article because I think that Amber is an awesome woman who is outspoken about woman issue. So, I assumed that this article would be worth reading.

As I finished reading the last sentence, this article got me thinking about my personal experience. As time passes, we grew up, we learnt and we choose our own value of life. However, everything that we do, it often becomes the subject of discussion for others.

Why? First of all, because they have nothing else to talk about. Secondly, that is how society taught us. Our society constructs standard what we can and cannot do, the standard of what is right and what is wrong. I would understand that those standards are constructed based on scientific research with sufficient evidence but when it is based on morality, it is very subjective.

In my own experience, I have been called slut or gold digger even right in front of my face over and over again. It still happens until today sometimes. At first, I felt hurt but I grow thick skin by now. At least, I do something real and some (or many) recognise it.

So, if I may say….. do whatever you want to do as long as you do not hurt other people, as long as you are being responsible about it. Never do something just to please others while you are suffering from it.

Notes: Faith and Relationsh!t

LRG__DSC6447I often heard people saying “I cannot marry this person because we do not have same religion” or “I cannot marry this person because (s)he doesn’t wanna convert into x religion”. It got me thinking and wondering what love really is.

Frankly, I just do not understand when a lover asks, demands or even worse sometimes FORCES their partner to convert into certain religion or belief simply to get married, simply to prove that (s)he loves him/her.

What is the point to make them convert into certain religion, has it on the paper but they just do not believe it. Even worse, it is not uncommon that some of them would make fun of it and disrespect it because they do not believe it.

Meanwhile, if (s)he does not convert, one of them will consider her/him for not sincerely loving them. And sometimes, if (s)he does not convert, it is often translated or concluded or defined that their lover does not respect one’s parents. Really?! 

First of all, your love should not be measured based on their belief, race or social status. Secondly, you marry her/him and not her/his parents. And last but not least, you just cannot force one to convert into something that they do not believe in. I just find this dumb and stupid!

Sadly, it is pretty common practice in Indonesia because regulation only allows the legalization of marriage to be done in a religious institution. You cannot just go to the civil registry. Even worse, those religions are imported religions in this country.

Forcing an individual to convert into certain religion means that one forces others to lie to themselves. If one can lie to themselves, it is not impossible that (s)he will lie to their partner too.

You see how religions play with people’s mind. Lovers forget what love is. Lovers forget that when you love someone, you must love them unconditionally.