Tag Archives: Facebook

Catatan: Hedonisme & Penipuan Online 2

They are all talking about money [2014:E O]

They are all talking about money [2014:E O]

Suatu hari, saya punya seorang kenalan yang udah lama banget menikmati uang panas hasil penipuan online dengan investasi bodong. Bahkan dia udah melakukan aksinya di berbagai belahan dunia mulai dari Afrika Barat, India, Dubai dan Indonesia.

Gaya hidupnya hedon. Koleksi baju bermerek fashion terkemuka berderet di lemarinya. Mulai dari Emporio Armani, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Kenzo, Roberto Cavalli bahkan sampai Valentino. Belum lagi koleksi sepatu dan jam tangannya.

Jujur aja ya…. Setiap kali saya ngeliat orang dengan pakaian mahal, saya selalu bertanya pada diri saya sendiri ‘pekerjaannya apa ya kok bisa beli barang-barang mahal seperti itu?’ Eh usut punya usut ternyata dia adalah seorang scammer yang melakukan bisnis investasi bodong dengan memanfaatkan orang-orang rakus yang ingin kaya instan atau perempuan-perempuan kesepian tapi berduit.

Bahkan dia mengaku bahwa dia kerap memanfaatkan orang-orang tersebut, terutama perempuan Indonesia untuk keuntungan pribadinya mulai dari apartment, mobil, uang bensin, komputer bahkan sepiring makanan. Apalagi dia tampan dan cukup lihai dalam berbicara meskipun dia sangat arogan. Jadi enggak heran kalau kemudian banyak perempuan Indonesia yang jatuh hati padanya dan bersedia memberikan apapun untuknya.

Saya pun kembali bertanya, apa sih sebenernya motivasinya melakukan hal tersebut? Jawabannya kemiskinan, kemalasan dan gaya hidup hedonisme. Dia pengen hidup bak rapper-rapper America dengan uang bergelimang. Belum lagi adanya orang-orang rakus yang ingin kaya instan. So there is a supply and demand.

Saya inget banget saat pertama kali saya mengenalnya. Dia sempat mengatakan pada saya bahwa dia enggak bakal hang out sama saya kalau saya enggak punya uang. Belum lagi, dia mengatakan bahwa koleksi baju saya, yang notabene saya beli di Plaza Semanggi atau Ambassador Mall, adalah koleksi baju murahan.

Dia lalu mengenalkan saya pada merek-merek fashion terkemuka mulai dari Armani Exchange, Massimo Dutti, Calvin & Klein, Dolce & Gabbana bahkan Valentino. Tentu saja bukan barang palsu.

Sejak saat itu, saya enggak pernah lagi membeli baju di Ambassador Mall atau Plaza Semanggi karena takut diejek (feel free to judge me tho). Lihat saja koleksi baju saya mulai dari DKNY, Armani Exchange, Versace, Roberto Cavalli, Manolo Blahnik sampai Christian Louboutins. Yes! You are right! I am also victim of hedonism lifestyle anyhow! Yet, I am changing now :-) Eittss bukan uang dari scammer lho! Uang halal ini mah!

Saya menemukan sebuah kenyamanan dengan pakaian-pakaian mahal tersebut, saya mendapatkan senyuman yang ramah dari pelayan restaurant, high end fashion boutique dan lain-lain. Bahkan kalau saya sedang jalan-jalan di Plaza Indonesia, saya kerap disapa oleh pelayan toko tersebut setiap kali berpapasan. Mereka tahu nama saya.

Bahkan saya kadang-kadang heran ketika menggunakan pakaian tersebut, saya selalu berkata pada diri saya sendiri “Wah gila…. Total rupiah yang saya gunakan dari atas sampai bawah hampir lebih dari 20 juta” (bukan bermaksud pamer tapi saya sendiri juga heran chyin…)

Tapi lama-lama saya capek juga setiap kali dia bicara soal kelas. Dia selalu bicara bahwa kita berbeda dengan mereka yang miskin, tinggal di kos-kosan atau menggunakan pakaian tidak bermerek. Bukankah kebanyakan teman-teman saya hidup demikian? Bukankah narasumber yang saya temui adalah mereka dari kelas menengah ke bawah.

Ah…. Saya tahu, saya bukan orang yang peduli dengan kelas sosial tersebut. Jadi saya enggak pernah pedulikan apa kata dia tentang kelas sosial. Di Jakarta, saya ini hanya pegawai biasa, mencari yang dengan menulis. Pendapatan bulanan lumayanlah tapi enggak bisa untuk beli barang-barang mewah terus terusan. Kapan nabungnya kalau begitu?!

Ngomong-ngomong soal gaya hidup hedonisme dan uang instan, banyak berita tentang perempuan Indonesia yang menjadi the-so-called business partner para scammer, yang kebetulan orang Afrika, yang bertugas untuk menerima uang hasil kejahatan mereka atau pura-pura menjadi petugas bea cukai.

Dalam pemberitaan tempo.co yang berjudul “Penipuan Online, Komplotan Afrika Punya Cara”, Bapak Komisaris Jerry Raimond yang saat itu menjabat sebagai Kepala Unit III Reserse Mobile Direktorat Reserse Kriminal Umum Polda Metro Jaya bilang bahwa komplotan scammer Afrika enggak bekerja sendirian, biasanya mereka mengajak beberapa perempuan Indonesia dengan cara menikahi atau memacari mereka (walaupun sebenernya ternyata enggak sedikit dari mereka yang ternyata udah nikah di negara mereka chyin)

Anyway, mbak-mbak pacar atau istri scammer ini pun kerap diminta untuk membuat KTP dengan nama palsu, perusahaan fiktif dan juga rekening bank palsu untuk menerima uang hasil penipuan tersebut. Tentu saja, si perempuan akan mendapatkan imbalan dari hal tersebut. Gede lho imbalannya.

Nah… Jakarta, kota metropolitan dengan biaya hidup tinggi dan gaya hidup ‘jetset’ membuat orang-orang mau melakukan apa saja demi uang. Mengutip lagu bang Iwan Fals Opiniku … “Namun kadang kala ada manusia yang seperti binatang bahkan lebih keji dari binatang. ll Tampar kiri kanan, alasan untuk makan. Padahal semua tahu dia serba kecukupan. Himpit kiri kanan, lalu curi jatah orang peduli sahabat kental kurus kering kelaparan”

Bahkan the-so-called business partner scammer ini ada juga yang rela meninggalakn pekerjaan mereka demi investasi bodong ni. Heran deh demi uang instan yang enggak tahu berapa lama akan mengalir. Ya toh? Apa yang bisa dibanggakan dengan melakukan kejahatan ini? Uang?

Nah belum lama ini, saya mendapatkan kabar bahwa polisi menangkap seorang perempuan Indonesia yang selama ini bekerja sebagai business partner scammer orang Afrika.

Kabarnya, sejak penangkapannya, si pacar enggak pernah menggunjunginya sama sekali sampai-sampai si mbak ini mengalami depresi berat di penjara dan akhirnya meninggal dunia dalam waktu kurang dari dua bulan. (May she rest in peace) Bukankah itu menyedihkan?

…. bersambung

Leave a comment

Filed under Catatan

Notes: Two Side Of A Coin

Somebody asked me “Aren’t you feeling ashamed to air your dirty laundry here?” So I answered “I often display the beautiful part of my life, today I air my dirty laundry at the same place. Why? Because I just wanna be a real person, there are two sides of a coin. Right?

signature

Leave a comment

Filed under Notes

Science: The Benefit of Social Media Narcissism

signature

Leave a comment

Filed under Science

Notes: Social Media Detox

Gadget freak [2012: E O]

Gadget freak [2012: E O]

When you go out to restaurant, bar or coffee shop, you might often see that a group of friends are hanging out together, sitting at the same table but they are just busy with their own gadget. Have you ever seen that? Or do you do as well?

Well, I have to admit that I do that also when I hang out with my friends because they do it as well. I am not trying to justify my action.

So few days ago I met Anita, my former colleague. We had an interesting conversation about social media detox. Well, we actually talked about digital detox but I would narrow it down to social media detox. What? Social media detox? What is it all about?

Well, let me start by saying that gadget and social media is very addictive for some people, including myself. I have been actively using social media, e.g Friendster, Facebook, Twitter, Instagram and Path , since 2005 when I knew Friendster.com.

As time passed by, there are more and more interesting social media in the internet from hi5, Facebook, Twitter, Instagram and now Path.  The worse is the development of technology, especially smartphone and tablet which provide us with  web-ready mobile phones and various of social media application. It makes me just want to check out what the latest news, gossip or whats going on with my friends on the social media.

But the question is do I really need those updates? Why do I need those updates?

I come to realize that since I have been using smartphone and addicted to social media, I no longer have a meaningful conversation with my friends and people around me. Even though, we are still hanging out together for lunch or dinner but we are just busy with our smartphone and check out what’s on the social media. We don’t really care why we are here together.

Other than that, social media creates a jealousy and makes people being mean ass toward their own friend without really knowing the truth. It also leads us to an ugly competition because of jealousy toward our own friend, simply because what we see in social media and people love to show off or share their experience or lifestyle in social media.

For instance “Oh how come she can get a Christian Louboutin shoes? What does she do? She must be a whore or slut. She must be a prostitute.”  or “O My God… doesn’t she know that she is ugly? She shouldn’t take that kind of selfie picture.” Or Oh… She travelled to Paris. It must be her boyfriend financed it.  This and that….

There are just so many negative comments from my head about other people’s life, which I actually don’t really know what is going on exactly and not one of them is our business.

So after having conversation with Anita, I decided to do a social media detox. But what is a social media detox? According to my understanding, social media detox is a therapy to remove our addiction to social media by turning off all social media account. Hence during my unpaid leave for my medication, I deactivated my Facebook, Twitter, singed out from path and deleted Instagram account. What? Delete? Yes, you read it right! I DELETE it. (Surely I would miss the silly comment of Indonesia’s First Lady, Ibu Ani Yudhoyono, in Instagram who gets irritated easily with her follower comments)

Not just that, I also deleted those social media application from my Blackberry and iPhone as well as iPad. And. I start to go out with book to read; meet up with people to have a fruitful conversation about anything.

So now the question is what is the purpose of having smartphone then? I even have two. Well….  I still can use my smartphone for receiving email and sending email plus blogging. I love blogging, I have been blogging since 2005 even though it’s not really general issue but more into personal matter but I enjoyed it anyway.

Other than that, I also can read other blogger’s post, which can inspire me in so many different ways. Be it about life, fashion, business, traveling and also Hollywood gossip.

Beside that, I also have a new hobby now, which is watching YouTube channel. I have subscribed to some interesting channel such as CrashCourse, BrainCraft, It’s Okay to Be Smart and also spacerip. When I get bored with all those scientific channel, I usually will watch my favorite singer vevo channel from Rihanna, Eminem, T.I, Tupac to Snoop Dogg.

I just have so much fun enjoying those YouTube channel. It really helps me to exercise my brain, entertain myself in different kind of way and enlarge my knowledge.

Meanwhile two weeks ago, I met my former editor. We had a very interesting conversation about life. She gave a very wise advice to turn off my social media accounts. Instead, I should read more books, newspaper and magazine to exercise my brains. She lent me a couple of Indonesia literature books, written by Umar Kayam and Leila Chudori. It was very kind of her

She also said to me “Look around you. Try to connect face to face with people, as much as you can. Look them in the eye when you talk to them. Do as much good as you can, when you can.

As I reflected to what she said to me, I think she is 100 percent correct. I look back into my life in these last couple of years, I just live my life in the gadget and social media, while I only hang around with small circle of people. But still we are being busy with our gadget, either reading email, chatting with instant messenger or fart around on social media while hang out with other people. We really have been disconnecting with real world and real life. We just live behind the screen.

The question is now being despite the fact technology/gadget has been helping our work efficiently, when will we get tired to use our gadget in our daily life and want to get back into out real life as social being? Will we be able to sit down together with other to have a meaningful conversation again without carrying our gadget and being busy with all those social media?

But wait…. the obstacles remain. Even though I enjoyed this whole social media detox  for one week,  as a media worker I actually really need to use social media, especially twitter to get myself aware of the current issue. It sucks when I don’t get myself updated with the latest current issue and it’s embarrassing.

I didn’t even know when Anas Urbaningrum was arrested by KPK or I didn’t even know that the Indonesian tycoon Bakrie Family invested their money on PATH. What? I usually get myself updated and know the latest information. So what should I do now? Should I activate my twitter and Facebook again? (Well I just did anyway because of work purpose. )

In the end of the day, it actually comes down to how we use  social media. Doesn’t it? It has been a week since I did social media detox. So should I get back to use so social media again but change how the way I use it? Or should I stay doing the social media detox? What do you think?

Perhaps next I will do digital detox? We’ll see

signature

Leave a comment

Filed under Notes